INFORMASJONSKANAL FOR DE SOM DRIVER SMÅ BEDRIFTER I NORGE

Her er noen tips for deg som har ført regnskapet i 2018 og vil forsøke selv å avslutte regnskapsåret.. Hvis du gjennomfører dette før din regnskapsfører overtar for å lage endelig årsregnskap og skattemelding vil du spare kosrnader.

LOVER OG REGLER
På dette området er det endel lover og regler som du må kjenne. I Lov om bokføring står det følgende i paragraf 11:

Ved utarbeidelse av årsregnskap og næringsoppgave skal det foreligge dokumentasjon for alle balanseposter med mindre de er ubetydelige.

Med en lovbestemmelse følger det ofte en forskrift som angir mer konkret hva som menes med lovparagrafen. Forskrift om bokføring (bokføringsforskriften) finnes disse reglene i kapitel 6

AVSTEMMINGER ER EN KVALITETSSIKRING AV REGNSKAPET

Før du avslutter regnskapsåret må du sørge for å avstemme alle regnskapskonti av betydning i balansen. Du skal kunne dokumentere hva som ligger bak hver enkelt saldo i balansekontoene. Dette er med på å sikre at de opplysningene som gis i regnskapet er korrekt.

Hvis regnskapet avlegges med alvorlige feil kan det har store konsekvenser. Foruten at du lurer deg selv kan du "lure" banken din som er veldig interessert i hvordan "butikken" går. Videre vil du, uten at du er klar over det, lure myndighetene som fastsetter skatter og avgifter på feil grunnlag. Videre kan dine kunder og leverandører få et falskt bilde av din virksomhet. Derfor er avstemming og dokumentasjon så viktig.

Her er noen eksempler på noen  grunnleggende avstemminger som MÅ være på plass:

  • Saldo på regnskapskontoen for bank må stemme med saldoen som fremkommer på kontoutskriften fra banken
  • Saldo på regnskapskontoen for skyldig arbeidsgiveravgift skal stemme med det du faktisk er skyldig i følge innsendte a-meldinger
  • Saldo på regnskapskontoen for skyldig merverdiavgift, skal stemme med ubetalt merverdiavgift for siste termin 
  • Regnskapskontoen for kasse skal stemme med faktisk beløp i kassen
  • Regnskapskontoen for varelager skal stemme med de varene som faktisk er på lager. Dette dokumenteres med lister fra varetelling

Bedriftskanalen har spesialisert seg på å hjelpe deg som fører regnskapet selv når gjelder avslutning av regnskapet.Ta gjerne kontakt med oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

Har du spørsmål eller kommentarer send meg gjerne en epost post@bedriftskanalen.no

© 2017 by Bedriftskanalen. All rights reserved.