Regnskapsføring er en lovpålagt oppgave, en plikt alle næringsdrivende har etter regnskapslovgivingen. Et viktig formål er at regnskapet skal vi myndighetene er grunnlag for å beregne skatter og avgifter. Vi snakker om selskapsskatt (skatt av overskuddet), merverdiavgift, skattetrekk og arbeidsgiveravgift.
Skatt og avgift er ofte i fokus, men regnskapsrapporter kan også benyttes til å forstå virksomhetens økonomi, hvordan utviklingen er. Da må man ha en viss grunnleggende regnskapsforståelse:
- Regnskapsføring er ofte veldig fokusert på, avstemminger, samt riktig bokføring ift skattefradrag eller mva fradrag
- Vi bør også ha fokus på overordnet nivå
- Vi bør konsentrere oss om Balanse heller enn Resultat
- Vi vil fokusere på fokus på aksjeselskap
- Nyttig for virksomhetseier for å forstå den regnskapsmessige situasjonen i egen virksomhet
- Hva er det viktig å se etter ?
- Hvor kan vi bli «lurt» ?
- Når er det viktig å følge ekstra godt med ?
Vi ser litt på begrepet ARBEIDSKAPITAL
- Arbeidskapital = Omløpsmidler - kortsiktig gjeld
- Sier noe om evnen til å betjene løpende gjeld
- Arbeidskapitalen bør være positiv !
I år 1 har selskapet kr 201.000 i fordringer, bankinnskudd og kontanter, mens den kortsiktig gjelden er på 40.000. Det gir en positiv arbeidskapital på kr kr 161.000
Dette eksempelet illustrerer utviklingen/endring i arbeidskapitalen i år 5 sammenlignet med år 1. i år 5 har selskapet kr 51.000 i bankinnskudd og kontanter, mens den kortsiktige gjelden er på kr 50.000.
TIPS: Ta en sjekk på arbeidskapitalen i ditt eget regnskap ved å ta ut balanserapporten. Viktig å gjøre dette løpende for å følge med på hvordan arbeidskapitalen endrer seg. Hvis utviklingen er negativ kan du vurdere tiltak (øke omløpsmidler og/eller redusere den kortsiktig gjeld) . Et mulig tiltak kan f eks. være å gjøre om kortsiktig leverandørgjeld til mer langsiktig.